over texel

 

Texel is het grootste eiland van de Nederlandse wadden. Zodra U op de boot van uit Den Helder vertrekt vergeet U de sleur van alledag en krijgt u direct het vakantiegevoel.

 

Het eiland heeft een lengte van 20 km en is ongeveer 8 km breed. 

Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van.

Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. In april en mei 1945 vonden er zware gevechten plaats tussen de krijgsgevangenen van het 822e Georgische Bataljon en de Duitse bezetters in de zogeheten Russenoorlog. 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers kwamen hierbij om het leven. Canadezen arriveren pas op 20 mei 1945 met de veerboot “Dr. Wagemaker” van de TESO op het eiland.

 

Het grootste dorp en tevens de hoofdplaats van de gemeente is Den Burg, midden op het eiland. In het zuiden van Texel liggen Den Hoorn en 't Horntje. De dorpen Oudeschild (met de enige haven op het eiland), Oosterend en Oost bevinden zich aan de oostkant van het eiland. De Koog is gelegen naast de duinen in het westen, die het dorp scheiden van de Noordzee. In het noorden ligt De Cocksdorp. Andere dorpen op het eiland zijn Zuid-Eierland, en De Waal.

[bron: Wikipedia]

mooi texel

Klik hiernaast op de afbeelding voor het filmje.

Kom genieten van het prachtige landschap, dat in ieder jaargetijde weer anders is. Van de dagelijkse lichtshow die hier bij zonsondergang wordt opgevoerd. En natuurlijk van al die schattige lammetjes die je overal ziet rondhuppelen. Het zegt dus wel iets dat we even stil waren van dit prachtige filmpje. Komt u dit binnenkort ook 'live' meemaken? Boek dan nu uw verblijf! 


vogels

Texel is een vogelrijk eiland en daarom zeer geliefd bij vogelspotters. Op een goede dag kan een geoefend vogelspotter wel 100 verschillende soorten vogels zien. Wij zijn benieuwd met welke plaatjes u terug keert naar onze B&B. 


fauna en flora

Naast de vele bijzondere vogels vindt u op het eiland ook veel kleine zoogdieren. Een groot deel van het eiland is overigens beschermd gebied om zo de fauna en flora te beschermen. Zoogdieren die u tegen kunt komen zijn o.a. zeehonden, konijnen, hazen en hermelijnen. Met een beetje geluk kunt u zelfs een witsnuitdolfijn spotten.

Daarnaast leven er op Texel heel veel schapen. De aantallen wisselen per seizoen, maar bedragen ongeveer 13.000 stuks (ongeveer net zoveel als er bewoners zijn!). 

 


Bezienswaardigheden

Bezoekt u Texel? Dan is o.a. een bezoekje aan de volgende bezienswaardigheden  een leuk uitstapje:

  • Haven van Oudeschild |  Rondvaartboten: garnalen vissen en zeehonden kijken
  • Museum Kaap Skil |  Oudheidkundig, maritiem, jutters en openlucht museum
  • Ecomare |  Natuur museum en zeehondenopvang
  • Vuurtoren Texel
  • Parachutespringen voor beginners en gevorderden bij Paracentrum Texel
  • Luchtvaart- en oorlogsmuseum

Daarnaast leent het eiland zich uitermate geschikt om te fietsen, te wandelen of op het water te recreëren. 

 


uitgaan

Ook tijdens de "Coronaperiode"kunt U heerlijk eten op Texel.

Bij diverse restaurants kunt U maaltijden afhalen of laten bezorgen (ook in Oudeschild). Er zijn tevens in Oudeschild 3 gerenommeerde visspecialisten (afhaal) en cafetaria's.

*Borden en bestek vindt U op de kamer om een maaltijd te kunnen nuttigen.

Graag informeren wij U over de mogenlijkheden.

 

In alle dorpen kunt u heerlijk uit eten gaan. Probeer ook eens de lokale delicatessen en laat u verrassen door deze overheerlijke maaltijden. 

Den Burg is het hoofddorp van Texel meteen gezellige weekmarkt, veel winkels, restaurants en een bioscoop met 2 zalen. De Koog is een gezellige badplaats. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Een gezellig winkelcentrum, tal van leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden en het strand is op loopafstand van het centrum.
Niet echt stappen maar gewoon heerlijk genieten? Het eiland zit vol met gezellige strandtenten waar u heerlijk kunt vertoeven.

 

In onze B&B kunt u ook voldoende informatie vinden over wat er te doen is op het eiland.  

 

Zie voor actuele uitgaanstips ook de : Texel-agenda